Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Osaatko hoitaa lapsen kesähaavat oikein?
OHMYGOSSIP – Tiesitkö, että haava paranee nopeammin laastarin alla kuin ilman laastaria? “Nykytietämyksen mukaan haavat paranevat nopeammin kosteassa laastarin alla kuin kuivassa ja ilmavassa ympäristössä,” toteaa proviisori Sanna Tiainen Orkla Care Oy:stä.
− Kosteus edistää uusien solujen syntymistä ja vähentää arpeutumisen ja tulehduksien vaaraa. Nykyiset erikoislaastarit on valmistettu ohuesta ja joustavasta materiaalista, joka kapseloi haavan ja toimii ruven korvaavana varaihona. Tiettyjä laastareita voi käyttää myös suihkussa ja vesileikeissä, koska ne ovat täysin vesitiiviitä.
Proviisori Tiainen muistuttaa, että lasten haavat pitää puhdistaa erittäin huolellisesti.
− Tulehtuneen haavan päälle ei saa laittaa laastaria, vaan se pitää hoidattaa kuntoon lääkärin ohjeiden mukaan.
Pintahaava
− Lasten yleisin haava kesäisin on pintahaava, joka tulee helposti, kun kaatuu esimerkiksi hiekkaan tai asfalttiin. Pintahaavan tunnistaa siitä, että siinä ihon pintakerrosta on raapiutunut pois, Tiainen kertoo.
Pintahaava hoidetaan huuhtelemalla lika pois. Jos haava on aivan ihon pinnassa ja näyttää siistiltä ja kuivalta puhdistuksen jälkeen, sen suojaksi riittää laastari.
− Mutta syvä ja kivulias pintahaava on hyvä suojata pikasiteellä tai tavallisella siteellä: pane haavan päälle haavaside ja kiinnitä se sideharsolla tai haavateipillä.
Hiertymät
− Hiertymät hoidetaan rakkolaastareilla. Laastari jätetään paikoilleen, kunnes se irtoaa itse. Rakkoa ei saa tyhjentää neulalla, koska se tulehtuu helposti.
Hiertymiä voi myös ennaltaehkäistä rakkolaastareilla.
− Lapsen jalan iho on ohuempi ja herkempi kuin aikuisen, joten hiertymiä ja rakkoja voi tulla helpommin kuin aikuiselle. Lapsella kannattaakin käyttää kengissä sukkia kesälläkin, sillä hiertymät voivat olla hyvin kivuliaita.
Pienet viiltohaavat
Pieniä viiltohaavoja voi tulla esimerkiksi paperin reunasta tai ulkona juoksennellessa puiden ja pensaiden oksista.
− Viiltohaavat voivat olla hyvin kivuliaita ja tulehdusherkkiä, vaikka ne olisivat pieniäkin. Huuhtele haava puhtaaksi ja paina haavan reunat yhteen kiinnittämällä laastari ensin toiselle puolelle viiltoa ja venyttämällä se sitten haavan yli.
Joskus haavan reunat voi painaa yhteen haavateipillä. Jätä laastari tai teippi paikoilleen pariksi päiväksi, jotta haava ehtii umpeutua.
Syvät viiltohaavat ja muut suuret tai vuotavat haavat
− Jos viiltohaava on syvä ja varsinkin jos se on kädessä, hakeudu lääkäriin. Erityisesti lasten kanssa kannattaa olla tarkkana. Syvä viiltohaava on ommeltava kuuden tunnin kuluessa.
− Jos haava on kädessä tai sormessa lähellä niveltä tai jännettä, tarkista toimivatko sormien kaikki nivelet. Jos sormien liikuttelu tekee kipeää tai ei onnistu, hakeudu välittömästi lääkäriin.
Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos laastari ei riitä lapsen haavan hoitoon.
− Peitä haava aluksi haavasiteillä ja kiinnitä se haavateipillä tai kiinnelaastarilla. Jos tämä ei riitä, kääri haavasiteen ympärille sideharsoa. Jos haavasta suihkuaa tai sykkii verta, haava on valtimossa.
− Aseta lapsi makuulle ja tue vammautunut ruumiinosa kohoasentoon. Tyrehdytä verenvuoto painesiteellä, ensiapusiteellä tai tiukaksi haavasiteeksi käärityllä vanulla. Kääri siteen ympärille joustavaa sideharsoa (älä kuitenkaan liian tiukalle). Kiinnitä side haavateipillä tai hakasilla.
− Jos verenvuoto ei tyrehdy, paina sidettä kädellä. Tärkeintä on tyrehdyttää verenvuoto ja hakeutua välittömästi lääkäriin.
Lähde: Salvequick/Orkla Care Oy
Kuva: Ohmygossip.fi